Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
1-1,5 kg-os csirke, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, zsír, pirospaprika, só |
A lepihézett, megmosott csirkét úgy daraboljuk fel, hogy mellét keresztben háromba, hátát kettőbe, combjait is két-két (alsó és felső) darabba vágjuk. Ha a pipi életrajza ismert, vagyis háznál nőtt fel, sok kukoricán, sokat kapirgálva szabadon, akkor bátran beletehetjük csontosan, bőrével a kajába. De ha bontott csirkét vettél a boltban, netán még fagyasztva is, nem garantálhatom, hogy szerencsés bőrével, csontjával együtt főzni, ezek sokszor meglehetősen penetráns ´illatokkal gazdagítják´ művünket, hogy az ízekről ne is beszéljünk. Az apró kockára vágott hagymát forró zsírban alaposan megfonnyasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és bőven megszórjuk paprikával, jól elkeverjük, öntünk bele két-három evőkanálnyi vizet, hogy meg ne keseredjen, majd beletesszük a feldarabolt csirkét, a laskára vágott zöldpaprikát és a lehéjazott, cikkekre vágott paradicsomot. Megsózzuk, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon addig pirítjuk, míg elfővi a levét. Ezután kétujjnyi vizet öntünk alá, ha felforrt, kicsire állítjuk a lángot, lefedjük, és puhára pároljuk. Ellentétben a pörkölttel, ezt kicsit bővebb lében készítjük, lepje el a lé majdnem a húsokat - de azért kandikáljanak ki a húsok a lé alól. Ha elforrná a levét (csökken a lé szintje), kevés vízzel pótoljuk. Ekkor megforgatjuk a húsokat is, hogy minden oldalról egyformán puhuljon. Amikor a pipi már kez puhulni (kb. egy óra után várható), kivesszük a husikat egy tányérra, és belekeverjük a tejfölt. Csak jóminőségű, 20%-os tejföllel álljunk szóba, különben csak egy savanyú, túrópettyes vacakot ehetünk, nem finom paprikást. A tejfölt nagyon alaposan keverjük el, lehet habverővel is, majd visszatesszük a húsokat, és 30 percig forraljuk a kicsinél némileg magasabb lángon, lefedetlenül, közepesen zubogtatva, amikor még éppen nem fröcsköl ki a lábasból. Ötpercenként vagy sűrűbben is kevergetni kell, ahogy sűrűsödik a szaftja, mert képes és leragad, akkor meg minek dolgoztunk vele? De csak így lehet pompásan besűríteni a szaftját anélkül, hogy lisztet kevernénk a tejfölbe. Viszont így lesz a legízesebb is, a liszt nem fakítja az ízeket és a színét sem, gyönyörű kárminpiros a zsírja, ha minőségi paprikát használtunk. Nokedlivel körítve, a mártással bőven leöntve tálaljuk, uborkasalátát kínálunk hozzá. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|